Besplatna platforma filmova za djecu u hrvatskim bolnicama – Filmski susreti pozitivno utječu na proces liječenja

Projekt Udruge Djeca susreću umjetnost za male pacijente u više od 20 bolnica diljem Hrvatske podržalo je i Hrvatsko Društvo Filmskih kritičara s novim predsjednikom Hrvojem Pukšecom na čelu.

“ Članovi našeg društva Hrvatskih filmskih kritičara sudjeluju u ovom projektu od samoga početka, razgovaraju na bolničkim odjelima zagrebačkih bolnica o odgledanim filmovima iz programa te im pomažu kako oblikovati svoje mišljenje i stav o umjetnosti film. Jako nam je drago da je ova hvalevrijedna inicijativa sada dostupna i kroz online platformu za sve bolnice u Hrvatskoj i male pacijente koji sada mogu bilo kada pristupiti i međusobno razmjenjivati osvrte i tako zapravo oblikovati svoje prve filmske kritike“.-izjavio je Pukšec

Na današnjem snimanju u KBC Sestara Milosrdnica u Zagrebu, pridružila se i predstojnica Klinike za pedijatriju prim. dr. sc. Orjena Žaja, dr. med. koja naglašava važnost dodatnih sadržaja za djecu tijekom njihova bolničkog liječenja: „Susreti s filmskom umjetnošću pozitivno utječu na proces liječenja i omogućavaju pacijentima kvalitetan odmak od bolničke svakodnevnice i neizvjesnosti, a mogućnost međusobnog komuniciranja putem platforme zasigurno pomaže razmjeni iskustava djece iz više zemalja koja se nalazi u istim situacijama ”.

Zahvaljujući EU sredstvima iz programa MEDIA te partnerima iz Belgije (JEF) i Švedske (BUFF) djeca pristupaju besplatno platformi www.filmubolnici.org te pregledavaju filmove i dodatne sadržaje. Platforma trenutno sadrži više od 70 filmova među kojima i desetak hrvatskih naslova.

DODACI KOJI SE OBJAVLJUJU UZ OVAJ TEKST:

Udruga Djeca susreću umjetnost djeluje od 2012. godine i godišnje u njihovim različitim projektima filmsko-obrazovnog programa Sedmi kontinent sudjeluje 25 tisuća djece.