Odjel opće i onkološke kirurgije

Lokacija odjela:
Zgrada kirurgije, prvi kat, lijevo

 

Voditelj  Odjela za onkološku kirurgiju:
Slaven Čiček, dr. med.

 

Odjelni liječnici:
Prof. dr. sc. Mario Zovak, dr.med., predstojnik Klinike za kirurgiju
Slaven Čiček dr. med., voditelj odjela
dr.sc. Mario Kopljar, dr. med.
Dubravka Mužina Mišić, dr.med.
dr.sc. Zrinko Madžar, dr. med.

 

Glavna sestra Odjela onkološke kirurgije:
Ida Subašić, bacc. med. tech.

 

v.d. glavne sestre Odjela onkološke kirurgije:
Ivana Komarica, bacc. med. tech.

 

Stručna djelatnost

Djelatnost Odjela onkološke kirurgije usmjerena je na multidisciplinarno liječenje primarnih i metastatskih zloćudnih bolesti. Naši liječnici blisko surađuju s gastroenterolozima, radiolozima i onkolozima  bolnice. Zajedno čine tim čija je zadaća osigurati pacijentima najbolje moguće liječenje i skrb slijedeći svjetski priznate onkološke protokole. Svi liječnici su posebno educirani za područje onkološke kirurgije.

Posebno su specijalizirani za operativno liječenje zloćudnih tumora želuca, gušterače, žučnjaka, debelog i tankog crijeva, primarnih i metastatskih tumora jetre te sarkoma. Specifičnost onkološke kirurgije je i izvođenje velikih intraabdominalnih operativnih zahvata. Tu uključujemo i pankreatikoduodenektomije kod tumora gušterače, velike resekcije jetre, multiorganske resekcije kod lokalno uznapredovalih tumora te peritonektomiju uz intraoperativnu kemoterapiju ( HIPEC), najčešće kod uznapredovalih tumora jajnika.                                                                                                          Također, s razvojem tehnologije i unapređenjem standardiziranih postupaka težimo razvoju minimalno invazivnih kirurških operativnih zahvata- laparoskopije. Ovisno o primarnoj dijagnozi, svi naši pacijenti se prezentiraju na onkološkom multidisciplinarnom konziliju, a u svrhu omogućavanja najadekvatnijeg onkološkog liječenja ovih bolesnika. Osim toga, svakom bolesniku omogućavamo i nutricionističko savjetovanje te savjetovanje u Ambulanti za liječenje boli.

Osim zloćudnih bolesti, naši liječnici liječe brojne kirurške bolesti iz segmenta opće kirurgije, s naglaskom na uvođenje za bolesnika poštednijih kirurških zahvata, kao što su laparoskopski operativni zahvati te LASER tehnike kod operacija hemeroida i perianalnih fistula. Ovakve poštedne operacije  osiguravaju bolesniku brži oporavak te unaprijeđuju kvalitetu života po otpustu na kućnu njegu. Manji operativni zahvati izvode se po principima „jednodnevne kirurgije“  i „dnevne bolnice“ .

Godišnje, liječnici našeg odjela obave oko 1000 kirurških zahvata. Osim toga, liječnici Odjela onkološke kirurgije kontinuirano se educiraju, sudjeluju  kao predavači na brojnim domaćim i međunarodnim kongresima. Kontinuirano se bave znanstvenim radom i nosioci su znanstvenih projekata.

Na odjelu je zaposleno 13 medicinskih sestara, koje svakodnevno provode zdravstvenu njegu, pripremaju bolesnike za operacijske zahvate, uzimaju uzorke za dijagnostičke pretrage, dijele terapiju, te vrše edukaciju bolesnika. Osim svakodnevnog rada na odjelu, sestre aktivno sudjeluju na kongresima, stručnim skupovima i seminarima ali su i mentori studentima veleučilišta, sveučilišta i medicinskih škola. Svakodnevnom doedukacijom sestre ovog odjela prate tehnološki i stručni razvoj medicine i sestrinske struke, kako bi mogle pratiti suvremene izazove koji se stavljaju pred njih pri zbrinjavanju onkoloških bolesnika.

Odjel onkološke kirurgije ima 25 kreveta, i jedan apartmanski smještaj.

Medicinske sestre:

Ida Subašić, bacc. med. tech., glavna sestra

Ivana Komarica, bacc. med. tech., v.d. glavne sestre

Snježana Novak, med. tech.

Nina Šarić, bacc. med. tech.

Josipa Samaržija, bacc. med. tech.

Anđelka Raić, med. tech.

Tanja Miković, med. tech.

Tatjana Pavlić, med. tech.

Vedrana Horvatić, med. tech.

Vedran Pondeljak, med. tech.

Mile Anđelić, med. tech.

Tea Koprivnjak, med. tech.

Radno vrijeme ambulanti

Osim svakodnevnog rada u operacijskoj sali i na odjelu, liječnici odjela odrađuju i ambulantnu djelatnost po rasporedu:

Koloproktološka ambulanta

Prof. dr. sc. Mario Zovak dr. med. i Slaven Čiček dr. med. – utorkom od 8-15 sati.

sc. Mario Kopljar dr. med. – petkom od 8-12 sati

Telefon koloproktološke ambulante: (01) 378 74 86

Ambulanta za abdominalnu kirurgiju

Dr. sc. Zrinko Madžar dr. med. – četvrtkom od 8-15 sati.

Dubravka Mužina Mišić dr. med.- petkom od 8-12 sati.

Telefon ambulante za abdominalnu kirurgiju (01) 378 75 86

 

Vrijeme posjeta odjelu: radnim danom od 16 i 30 do 17 i 30, nedjeljom i praznikom od 14 do 16 sati.

Kontakt odjela:  01 3787 795,      01/ 3787 365

e-mail voditelja Odjelaslaven.cicek@kbcsm.hr