Od 2011.godine unutar Zavoda djeluje Edukacijski centar, kao integrativni čimbenik odjelne i polikliničke djelatnosti. Motivi za osnivanje Edukacijskog centra su pokušaji odgovora na neke od izazova moderne hrvatske medicine, prvenstveno u omogućavanju potrebne edukacije zdravstvenom osoblju i našim bolesnicima po pitanju šećerne bolesti, kao jedne od pandemija modernog doba. Prema iskustvima Virginia Mason centra iz Seattle-a edukaciju se provodi u malim skupinama (do 10 polaznika), u kojima se istovremeno educiraju bolesnici, medicinske sestre i mladi liječnici.

Uz klasičnu, individualnu poduku o dijeti primjerenoj pojedinom bolesniku, o primjeni specifičnih dijagnostičkih i terapijskih pomagala (kod liječenja šećerne bolesti), prema američkim iskustvima organizirana je poduka u malim skupinama tijekom pet radnih dana s različitim temama iz područja liječenja šećerne bolesti, prevencije i liječenja njezinih komplikacija. Posebna pozornost se daje poduci o dijabetičkoj prehrani, promjeni načina života, ispravnoj primjeni peroralnih i parenteralnih hipoglikemika, važnosti redovitog provođenja samokontrole. Obzirom da se radi o vrlo dinamičnom području, teme će se s vremenom prilagođavati novim zahtjevima bolesnika i struke. Predavači su liječnici i medicinske sestre Zavoda, uz goste predavače sa Klinike za kardiologiju te Zavoda za nefrologiju i dijalizu.

Informacije i prijave su moguće na telefon 3787 127 (Milena Gabrić, bacc.med.techn.). Edukacija za sve polaznike je besplatna.