Djelatnici Zavoda vrlo su aktivni u znanstvenom i stručnom publiciranju. Redoviti su aktivni sudionici svih domaćih i mnogih međunarodnih kongresa.

Godine 2000. pokrenute su Bolesničke novine, koje entuzijazmom idejnog začetnika prof.dr.sc. Milana Vrkljana i suradnika i danas izlaze u nakladi od 10 000 primjeraka i besplatne su za pacijente i zdravstvene djelatnike.

Od 2012.godine pokrenut je e-kongres, čiji je jedan od glavnih ciljeva ukinuti monopol na znanje. Za potrebe održavanja e-kongresa do sada je snimljeno preko 200 predavanja vrhunskih stručnjaka iz područja endokrinologije, dijabetologije i srodnih struka. Tijekom prošlogodišnjeg izdanja registrirano je preko 600 polaznika iz 7 zemalja u okruženju.

Početkom 2013. godine osnovano je Hrvatsko društvo za endokrinološku onkologiju pri Hrvatskom liječničkom zboru. Predsjednik Društva je prof.dr.sc. Milan Vrkljan.

Početkom prosinca 2015.godine u Hrvatskoj akademiji znanosti i umjetnosti održana je svečana promocija prvog broja međunarodnog znanstvenog časopisa „Endocrine Oncology And Metabolism“. Časopis se izdaje na našem Zavodu, a suosnivač je Hrvatsko društvo za endokrinološku onkologiju.