Klinika za ženske bolesti i porodništvo

Vinogradska cesta 29, 10000 Zagreb, Hrvatska
Tel: 01 37 87 361
Faks: 01 37 68 272

Osnovana 1940. godine

Predstojnik Klinike:
Prof. dr. sc. Krunoslav Kuna, dr. med.
e-mail: krunoslav.kuna@kbcsm.hr

Glavna sestra:
Blaženka Sumpor,bacc.obs., bacc med.techn.
e-mail: blazenka.sumpor@kbcsm.hr

Na Zavodu za opću i onkološku ginekologiju uz standardne operativne ginekološke zahvate obavljamo i najsuvremenije radikalne onkološke zahvate. Osobito smo ponosni na dobru suradnju s urolozima i kirurzima, te smo u timskom radu spremni suočiti se i s najvećim kirurškim izazovima u operativnom liječenju onkoloških bolesnica. Blisko surađujemo i sa Klinikom za onkologiju te na taj način u okviru naše bolnice možemo pružiti cjelokupnu onkološku skrb.

Na Zavodu za minimalno invazivnu ginekologiju osim malih zahvata i konzervativnog liječenja obavljaju se i najsuvremeniji zahvati iz područja endoskopske operativne ginekologije i uroginekologije. Sukladno trendovima struke, svake godine raste broj endoskopskih zahvata. Uz trajnu izobrazbu liječnika i suvremenu medicinsku opremu danas većinu ginekološke problematike možemo riješiti minimalno invazivnim postupcima. U području uroginekologije u korak smo sa svjetskim trendovima, dok smo u nekim segmentima postali i edukacijski centar.
U okviru strukture antenatalne zaštite u Republici Hrvatskoj naš Zavod za porodništvo predstavlja sekundarni perinatalni centar, te se u okviru toga provodi cjelokupna antenatalna skrb. Rađaonica je suvremeno koncipirana, sa integriranom operacijskom salom koja omogućuje operativno dovršenje poroda u vrlo kratkom roku od postavljanja indikacije, što je jedan od preduvjeta suvremene opstetricije. U okviru Zavoda obavlja se neinvazivni i invazivni probir na fetalne anomalije. Osobito smo ponosni na činjenicu da smo, u suradnji sa Endokrinološkim laboratorijem naše bolnice, pioniri u najsuvremenijem ranom neinvazivnom probiru na kromosomopatije, prema smjernicama Fetal Medicine Foundation iz Velike Britanije. Usprkos pritiscima suvremenog porodništva i dalje se trudimo njegovati tradicije klasične opstetricije, što nam omogućuje zadržavanje stope carskih rezova u granicama prihvatljivima za rodilište sekundarne razine. Usprkos visokoj razini tehnološke opremljenosti, nikada ne zaboravljamo na toplu riječ te nastojimo omogućiti našim trudnicama i rodiljama da im trudnoća i porod ostanu u što ljepšem sjećanju. Naša nastojanja prepoznaju i valoriziraju naše trudnice, što se ogleda u konstantnom porastu broja poroda unatrag 5 godina, gledajući i u apsolutnom i u relativnom broju te smo 2010. stali na brojci od 3250 poroda.
Zavod za humanu reprodukciju i ginekološku endokrinologiju predstavlja najmlađi Zavod, međutim, zahvaljujući dugogodišnjem iskustvu djelatnika, naši su rezultati veća sada usporedivi sa referentnim domaćim i inozemnim centrima. Naš laboratorij posjeduje najsuvremeniju opremu, uz pomoć koje rutinski radimo i najsofisticiranije postupke medicinske oplodnje poput vitrifikacije jajne stanice. Tijekom 2010. godine imali smo više od 700 postupaka izvantjelesne oplodnje, dio u prirodnom, dio u stimuliranom ciklusu.

U okviru Poliklinike i Dnevne bolnice obavlja se specijalističko-konzilijarna djelatnost te je tijekom 2010. godine pregledano više od 23500 pacijenata. Sukladno našim nastojanjima da se maksimalno prilagodimo potrebama pacijenata, uveli smo i redovnu polikliničku djelatnost u poslijepodnevnim satima, što je naišlo na dobar odaziv i pacijenata i njihovih udruga.

Organizacija Klinike

 1. Zavod za opću i onkološku ginekologiju
 2. Zavod za minimalno invazivnu ginekologiju
 3. Zavod za porodništvo
 4. Zavod za humanu reprodukciju i ginekološku endokrinologiju
 5. Poliklinika i dnevna bolnica
 6. Klinička jedinica – operacijski blok

Ukupan broj kreveta – 108
Dnevna bolnica – 8

Djelatnici: ukupno: 128

Liječnici:

 • specijalisti – 20
 • specijalizanti – 4
 • citolog – 1
 • Biolozi-embriolozi – 2
 • Socijalna radnica – 1
 • Znanstveni novak – psiholog – 1
 • Primalje:ukupno – 77
 • bacc.med.techn. – 6
 • VMS ginekološko-opstetričkog smjera – 5
 • VMS općeg smjera – 1
 • SSS – 66
 • Medicinski tehničar,SSS – 1
 • Tajnica predstojnika Klinike -1
 • Administratori – 4
 • Ekonom Klinike – 1

Liječnici

Liječnici specijalisti

 1. Ivan Bolanča
 2. Dražan Butorac
 3. Prim. Jadranka Delač
 4. Doc.dr.sc. Damir Eljuga
 5. Mr.sc.Vesna Gall
 6. Ivan Grbavac
 7. Dr.sc. Ozren Grgić
 8. Tomislav Ivičević-Bakulić
 9. Prim.dr.sc. Ljubomir Jokanović
 10. Prof.dr.sc. Petar Klarić
 11. Doc.dr.sc. Vesnica Košec
 12. Dr.sc. Zdenko Kraljević
 13. Prof. dr. sc. Krunoslav Kuna
 14. Dr.sc. Dubravko Lepušić
 15. Sandra Radović Radovčić
 16. Mr.sc. Senka Sabolović Rudman
 17. Dr.sc. Hrvojka Soljačić
 18. Jozo Tomić
 19. Neven Tučkar
 20. Ante Vuković

Liječnici specijalizanata

 1. Ivan Brlečić
 2. Ivka Djaković
 3. Marija Jukić
 4. Tena Kovačević

Sveučilišni nastavnici: 3
Primarijusi: 2
Doktori znanosti: 9
Magistri znanosti: 2

Osoba za kontakt: Franka Privora Franjković, franka.privora.franjkovic@kbcsm.hr, 01/3787-361.