Arhiva obavijesti

Nove e-knjige (prosinac 2019.)

Središnja knjižnica KBCSM je nabavila novih 46 e-knjiga (LWW Doody’s Core Bridge Collection 2019)  koje su dostupne na platformi OVID

OVID e-knjige (odabrati E-Books)

Knjige pokrivaju sljedeće biomedicinske grane:

Onkologija (10 naslova), ortopedije, traumatologije i kirurgije (12), interne medicine (7) radiologije (6), fizikalne terapije i rehabilitacije (4), ORL (3), neurologije (3), sestrinstva (4), biokemije (2) itd.

Pristup je moguć sa svih umreženih računala na sve tri lokacije KBC Sestre milosrdnice od prosinca 2019. putem platforme OVID na kojoj je sada ukupno 65 e-knjiga.

Osim e-knjiga dostupna je i arhiva stotinjak e-časopisa (izdanja zaključno sa svibnjem 2018.), koje je do 2018.  nabavljalo Ministarstvo znanosti i obrazovanja.

Edukacijske radionice o stručnom i znanstvenom usavršavanju

POZIV

 za sudjelovanje na radionicama o stručnom i znanstvenom usavršavanju, koje zajednički organiziraju Institut za klinička medicinska istraživanja i nastavu KBCSM u Središnjoj knjižnici KBC Sestre milosrdnice, Vinogradska 29

Predavači: Gordana Ramljak, prof. viši knjižničar i Antonija Brodarec, dipl.knjiž, mag.soc.

Program:

Radionica I. (Središnja knjižnica KBCSM, 27.11.2019. od 14.30 – 15.15)

Što je sve potrebno za stručno i znanstveno napredovanje?

1.1. Uvod: web Knjižnice KBCSM (kratki prikaz) – usluge

1.2. Pravilnik o uvjetima  za zbor u znanstvena zvanja (NN 28/2017)

1.3. Google Scholar profil; aai@edu.hr; CROSBI

Radionica II. (Središnja knjižnica KBCSM, 4.12.2019. od 14.30 – 15.15)

Indeksne baze i bibliometrijski pokazatelji 1

 2.1. Jedinstveni identifikacijski sustav autora (ORCID)

Jedinstveni naziv ustanove (KBCSM)

ResearchGate

2.2. Web of Science

Indeksiranost citiranost

Bibliometrijski pokazatelji (IF, kvartile)

Radionica III.  (Središnja knjižnica KBCSM, 11.12.2019. od 14.30 – 15.15)

Indeksne baze i bibliometrijski pokazatelji 2

 3.1. Scopus

Indeksiranost citiranost

Bibliometrijski pokazatelji (IF, kvartile)

3.2.PubMed

Indeksiranost

Napomena: Zbog ograničenog broja mjesta u prostoru Središnje knjižnice obavezne su prijave putem e-pošte antonija.brodarec@kbcsm.hr 

Uz željeni termin radionice, navedite svoje puno ime i prezime, kliniku/zavod, status, specijalizaciju te e-mail adresu.

Program i termini radionica objavljeni na webu Knjižnice KBCSM—–> Edukacija  Edukacija Knjižnice KBCSM


Probni pristup u bazu kliničkih smjernica CLINICAL KEY

obavještavamo vas da je dana 15.listopada 2019. Elsevier otvorio probni pristup na svoju bazu podataka ClinicalKey za akademske i znanstvene ustanove u RH u trajanju od dva mjeseca. Zbog problema tehničke prirode, pristup za KBC Sestre milosrdnice omogućen je tek od 1.studenog 2019.

ClinicalKey je baza podataka namijenjena području biomedicine i zdravstva koja sadrži više od 600 časopisa s dostupnim cjelovitim tekstom i više od 1.000 e-knjiga izdavača Elsevier te mnogo dodatnog sadržaja poput kliničkih ispitivanja, postupaka stručnih savjetovanja s videozapisima i člancima, smjernica međunarodne prakse, više od 2 milijuna slika i više od 17.000 medicinskih i kirurških videozapisa, monografija o lijekovima, letaka za pacijente i dr.

Bazi se pristupa na poveznici: http://www.clinicalkey.com 

Obavijest o pristupu dostupna je na web-stranici Knjižnice KBC Sestre milosrdnice  http://playground.kbcsm.hr/knjiznica/novosti/obavijesti/

te na Portalu e-izvori http://baze.nsk.hr/otvoren-probni-pristup-clinicalkey/

 

 

U organizaciji Knjižnice KBC Sestre milosrdnice omogućen je probni pristup u bazu kliničkih smjernica DynaMed Plus i Biotechnology Source na platformi EBSCOHost u trajanju od dva mjeseca.
 
Platformi EBSCOhost na kojoj se nalaze navedene baze možete pristupiti OVDJE 

Pristup je omogućen iz ustanove KBC Sestre milosrdnice.

 
Za eventualna pitanja, obratite se u Središnju knjižnicu KBC Sestre milosrdnice ili u Knjižnice KBCSM na lokacijama Ilica i Draškovićeva  http://playground.kbcsm.hr/knjiznica/kontakti/

Kratak opis baza u probnom pristupu:

DynaMed Plus – baza kliničkih smjernica, u kojoj se koristi medicina utemeljena na dokazima (EMB –Evidence Based Medicine) te članci iz više od 500 časopisa i Cochrane baza. Sadrži više od 3.300 smjernica/tema te se ažurira dnevno.

Biotechnology Source 

  • vrlo jednostavnim pretraživanjem preko samo jedne platforme pristupa se cjelovitim tekstovima u nekoliko tisuća časopisa.  U ovoj bazi se nalaze vodeće publikacije s područja biotehnologije i farmakoloških istraživanja.
  • više od 8.200 časopisa iz područja biotehnologije i farmacije sa cjelovitim tekstovima
  • najopsežnija kolekcija časopisa sa cjelovitim tekstovima, a koji su indeksirani u bazama MEDLINE, EMBASE i BIOSIS
 

 

 

Predavanje: Introduction to EMBR resources on Ovid

 srijeda 9.5.2018. – Multimedijska dvorana KBCSM-a

U cilju bolje informiranosti za pristupanje i rad s bazama podataka pružatelja biomedicinskih informacija, Središnja knjižnica s Institutom za klinička medicinska istraživanja i nastavu KBC-a organizira radionicu na temu:

Introduction to EMBR resources on Ovid

• Predavanje će se održati u srijedu 09. svibnja 2018., od 14.00 do 15.30 sati
• Multimedijska dvorana KBC-a.
• Predavač: Michael Fanning, Training Manager Health Learning, Research Et Practice, Wolters Kluwer.
• Uvodna riječ: voditeljica Središnje knjižnice Gordana Ramljak, prof., viši knjižničar, predstaviti će ciljeve predavanja.
• Radionica se održava na engleskom jeziku.
• Bodovanje predavanja je zatraženo od Hrvatske liječničke komore.
• Kotizacija se ne naplaćuje.

Opis radionice:

Ovid offers a single online destination for seamlessly accessing and working with databases from the world’s leading biomedical information providers. The Ovid platform hosts Ovid MEDLINE as well EBMR, Ovid’s collection of databases devoted to evidence-based medical practice. This training course will review the type of documents retrievable from these databases; from bibliographic references to journal articles all the way to full-text systematic reviews. The course will also cover the various ways documents can be search for. These include the Find Citation Search, Multi-Field Search, Advanced Search and Basic Search, Ovid’s natural language search option. The training session will also cover document view and export options and conclude with a review of My Workspace. This is a user-specific, personalised space within Ovid that enables users to store the results of their searches along with their own documents in a variety of formats, such as WORD, PowerPoint or PDF files. My Workspace also enables users to save their individual search histories. These in turn can also be set up as Auto-Alerts which will run automatically at a time interval set by the user and where the results are then sent to a location of the user’s choice, be it at e-mail address or a My Projects folder in My Workspace.

 

Probni pristup u e-časopise KARGER do 31.12.2017.

Obavještavamo vas da je švicarski izdavač Karger Publishers za Sveučilište u Rijeci, Sveučilište u Osijeku, Sveučilište u Splitu i Sveučilište u Zagrebu otvorio probni pristup na svoju zbirku časopisa Karger eJournal Collection.

Zbirka sadrži više od 100 naslova časopisa od kojih su 22 naslova u otvorenom pristupu, a pokrivaju područje biomedicine i zdravstva te srodna područja. Dostupan je sadržaj od 1998. – 2017.

Više o tome na: http://baze.nsk.hr/karger-ejournal-collection/

Probni pristup u baze EBSCOHost do 22.01.2018.

obavještavamo vas da je EBSCO Information Services za hrvatsku akademsku i znanstvenu zajednicu otvorio probni pristup na sljedeće baze podataka, dostupne na EBSCOhost 

Academic search Ultimate – baza podataka s cjelovitim tekstom koja sadrži akademske časopise, izvješća, knjige i videozapise s područja astronomije, antropologije, biomedicine, inženjerstva, zdravstva, prava, matematike, farmakologije, ženskih studija, zoologije i dr. Uključuje 10.021 aktivnih časopisa s cjelovitim tekstom od kojih je 5.254 indeksirano u Web of Science ili Scopusu.

CINAHL Plus with Full Text  – baza podataka s cjelovitim tekstom koja obuhvaća širok spektar tema uključujući sestrinstvo, biomedicinu, knjižnice u zdravstvu, alternativnu/komplementarnu medicinu, zdravlje potrošača i još 17 srodnih zdravstvenih disciplina. Baza sadrži cjeloviti tekst za više od 770 časopisa te indeksira više od 5.500 časopisa za područje sestrinstva i srodnih disciplina. Dodatni materijali uključuju evidence-based care sheets (sažetke o najnovijim rezultatima istraživanja, statistikama i referencama na određenu temu), kratke tečajeve i obrazovne module.

Sociology Source Ultimate – baza podataka s cjelovitim tekstom koja pokriva područje sociologije i srodnih tema (rodni identitet, brak i obitelj, demografija, politička sociologija, religija, sociokulturna antropologija). Baza obuhvaća 1.072 aktivnih naslova časopisa s cjelovitim tekstom od kojih je 601 indeksirano u Web of Science ili Scopusu, a također indeksira i knjige, monografije, radove s konferencija i druge publikacije.

Business Source Ultimate – baza podataka s cjelovitim tekstom koja pokriva područja računovodstva, financija, bankarstva, marketinga, menadžmenta i srodna područja. Baza sadrži i studije slučaja, ekonomske izvještaje zemalja i profile tvrtki, kao i intervjue s rukovoditeljima i analitičarima. Baza uključuje 3.507 časopisa s cjelovitim tekstom od kojih je 1.103 indeksirano u Web of Science ili Scopusu.

Za dodatne informacije i mogućnost sudjelovanja u WEBINARIMA o ovim bazama podataka u probnom pristupu te pomoć u korištenju istih, OBRATITE SE U SREDIŠNJU KNJIŽNICU KBC SESTRE MILSORDNICE.

  OVID  e-knjige

Središnja knjižnica KBC Sestre milosrdnice je nabavila 6 novih e-knjiga koje su slobodno dostupne na platformi OVID/Books za djelatnike KBC Sestre milosrdnice sa svih umreženih računala na sve tri lokacije KBCSM, a od kuće pomoću korisničkog imena i lozinke (informacije u Središnjoj knjižnici KBCSM te ograncima Knjižnice na lokacijama KBCSM).

Biopsy Interpretation of Soft Tissue Tumors (2nd ed., 2016)

Cancer of the Skin (2016.)

Lippincott’s Nursing Procedures (7th ed., 2016)

Operative Techniques in Breast, Endocrine, and Oncologic Surgery (2015)

Postoperative Orthopaedic Rehabilitation (2018)

Khan’s Treatment Planning in Radiation Oncology (4th ed, 2016)

Od kolovoza 2017. na platformi OVID/Books dostupno je sveukupno 10 knjiga (6 nabavljenih sredstvima KBCSM i sredstvima MZO/EU.

INTECH OPEN ACCESS BOOKS – kolekcija sadrži više od 2.800 E-KNJIGA na engleskom jeziku iz svih znanstvenih disciplina. Ove su knjige slobodno dostupne, a za područje biomedicine  dostupno je više od 900 naslova.  Dvoje liječnika iz KBC Sestre milosrdnice autori su poglavlja u e-knjigama

Draško Pavlović     Physicians and Pharmaceutical Industry: Need for Transparency by Conflict of Interest Declaration and Independent Ethical Oversight

Arijana Lovrenčić – Huzjan Transcranial Doppler as an Confirmatory Test in Brain Death i Action Taken to Boost Donor Rate in Croatia

 E-knjige izdavača Springer Nature – slobodno dostupna kolekcija 797 e-knjiga za djelatnike KBC Sestre milosrdnice  

Popis e-knjiga s poveznicama za pristup  Springer E-Books 2015 popis naslova

Središnja knjižnica KBC Sestre milosrdnice nabavila je zbirku od 797 elektroničkih knjiga izdavača Springer Nature za sve djelatnike KBC Sestre milosrdnice. Popis u formatu pdf sadrži naslove e-knjiga sa “živim poveznicama”,  imena autora/urednika te predmetne oznake za područja/grane medicine.

PRETPLATA NA E-ČASOPISE U 2016.

Seminars in Dialysis   e-pristup za 2016. sa svih umreženih računala u KBC Sestre milosrdnice

BMJ /The British Medical Journal   e-pristup sa svih umreženih računala u KBC Sestre milosrdnice od 1.6.2016.- 1.6.2017.

British Medical Bulletin    e-pristup za 2016. s računala u Središnjoj knjižnici KBCSM

 

OVID knjige i časopisi    izdavača KLUWER i LIPPINCOTT WILLIAMS & WILKINS,  pristup cjelovitim tekstovima u 266 tekućih i arhivskih  naslova časopisa te 4 e-knjige za akademske i znanstvene ustanove u RH (uključena 2017.)  sa svih umreženih računala u KBCSM ili putem kor.imena i lozinke Ovid

OVID  e-knjige       4  e-knjige izdavača KLUWER i LIPPINCOTT WILLIAMS & WILKINS

 5-Minute Clinical Consult (25th edition, 2017)

Fischer’s Mastery of Surgery (6th edition, 2012)

Merritt’s Neurology (13th edition, 2016)

Washington Manual of Medical Therapeutics, 2016

PREZENTACIJA  BAZA  NA  PLATFORMI EBSCOHOST

DynaMed Plus     i              CINAHL Plus with Full Text

Prezentacija baza na platformi EBSCOHost  održava se u utorak, 21.studenog 2017. od 13.30 – 15.00 sati u Multimedijskom centru KBC Sestre milosrdnice. Prezentaciju će održati: MSc Dušan Krstić, PhD, EBSCO Regional Sales Manager i MSc Martin Kolman, EBSCO Training Specialist

Program prezentacije na engleskom / hrvatskom jeziku:

  • CINAHL Plus with Full Text  – probni pristup za akademske i znanstvene ustanove u RH do 22.1.2018. (Martin Kolman, MSc) na Portalu e-izvora Probni pristup u baze EBSCOHost

CINAHL Plus with Full Text baza sadrži cjeloviti tekst za više od 770 časopisa te indeksira više od 5.500 časopisa za područje sestrinstva i srodnih disciplina. Dodatni materijali uključuju evidence-based care sheets (sažetke o najnovijim rezultatima istraživanja, statistikama i referencama na određenu temu), kratke tečajeve i obrazovne module.

  • DynaMed Plus – najava probnog pristupa za KBC Sestre milosrdnice u 2018.   (Martin Kolman, MSc)

Baza kliničkih smjernica slična bazi UpToDate. DynaMed Plus je pomagalo u kliničkom radu, koje izrađuju eminentni svjetski liječnici autori i urednici na način da usklađuju preporuke za postavljanje dijagnoze i postupaka liječenja u kliničkoj praksi na temelju dokaza (evidence-based medicine).

           Primjeri pretraživanja; pitanja i odgovori na hrvatskom (Dušan Krstić, MSc, PhD)

Probni pristup:

Books@OVID – PROBNI PRISTUP 

U organizaciji Središnje knjižnice KBC Sestre milosrdnice omogućen je probni pristup u e-kolekciju knjiga Books@OVID  izdavača KLUWER i LIPPINCOTT WILLIAMS & WILKINS od 5.listopada – 10.studenog 2016. Obuhvaćeno je 139 naslova kliničke medicine raspoređene u četiri zbirke.

Pristup sa svih umreženih računala u KBCSM: http://access.ovid.com/custom/kbsm/index.html   i odabere se TRIAL označen crvenom bojom

Dostupne su 4 zbirke (139 naslova):

Doody’s Collections: Doody’s Essential Collection 2016   i    Doody’s Hospital Collection 2015

LWW Health Library: Othopaedic Surgery   i     Surgery

E-knjige Books@OVID izdavača LWW dostupne su za probno korištenje  uz pridržavanje odredbi Zakona o autorskim pravima za elektroničke knjige i časopise. Sadržaj e-knjiga smije se koristiti samo za osobne potrebe odnosno za potrebe znanstvenog ili nastavnog rada. Zabranjeno je kopiranje cijele e-knjige, komercijalna upotreba teksta kao i mijenjanje, sakrivanje ili uklanjanje oznaka koje ukazuju na porijeklo dotičnog sadržaja ili uvjete korištenja. U slučaju kršenja propisanih pravila korištenja, moguće je ograničavanje ili ukidanje prava na daljnju uporabu.

 

2. EBSCO E-knjige PROBNI PRISTUP  

Knjigama se pristupa kroz Portal elektroničkih izvora za hrvatsku akademsku i istraživačku zajednicu pri Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici Portal e-izvora za hrvatsku akademsku i istraživačku zajednicu
 e-Book Academic Collection

Trajanje probnog pristupa:

Nakon što je Sveučilište u Zagrebu pretplatilo pristup na eBook Academic Collection, u suradnji s izdavačem EBSCO Information Services otvoren je probni pristup na zbirku za čitavu hrvatsku akademsku zajednicu do 31.12.2016. godine.

U zbirci od gotovo 150,000 e-knjiga, zastupljeni su naslovi vodećih svjetskih sveučilišnih nakladnika, a koji pokrivaju širok raspon akademskih područja: umjetnost, ekonomiju i poslovanje, obrazovanje, lingvistiku, književnu kritiku, medicinu i zdravstvo (oko 9.600 naslova), filozofiju, političke znanosti, religiju, društvene znanosti, tehničke znanosti i drugo.

Popis dostupnih naslova pregledajte na poveznici Academic Collection – Worldwide – All – July 2016

Springer – probni pristup do kraja travnja 2016. 

Izdavač Springer promotivno otvara pristup na svoje časopise do kraja travnja.  Pristup je omogućen za cijeli Springer Journal Collection, osim ADIS.
Također su uključene e-knjige na engleskom iz 2015.

Poveznica za Springer

Baza kliničkih smjernica CLINICAL KEY

U organizaciji Knjižnice KBC Sestre milosrdnice omogućen je probni pristup u bazu kliničke literature izdavača Elsevier CLINICAL KEY u trajanju od 40 dana (do polovice travnja 2016.)

Bazi se pristupa na poveznici: http://www.clinicalkey.com Za pristup je potrebna registracija pomoću registracijskog koda i lozinke. Upute i registracijski kod s lozinkom možete zatražiti od voditeljice Središnje knjižnice KBC Sestre milosrdnice putem el.pošte: gordana.ramljak@kbcsm.hr

ClinicalKey je izvanredna pomoć u radu svakog kliničara jer omogućava ciljano pretraživanje e-izvora relevantnih za područje kliničke medicine. ClinicalKey sadrži sljedeće e-izvore:

* Medicinske knjige i časopisi izdavača Elsevier sa cjelovitim tekstovima

* First Consult point-of-care monographs (monografije kliničkih smjernica)

* Edukativni materijali za pacijente

* Monografije o lijekovima (Gold Standard)

* Tisuće videa, uključujući Procedures Consult

* Milijuni slika

* Kliničke smjernice (Practice guidelines)

* Klinička ispitivanja (clinicaltrials.gov)

* MEDLINE